Lasittamisen perusteet
Jauhelasitteet
- Kutsutaan myös dippi-, kastelu-, upotuslasitteiksi
- Lasitetta käytetään raakapoltettuun esineeseen. Muodostaa lasisen, vedenkestävän pinnan.
- Ennen lasitusta esine pyyhitään kostealla sienellä. Epäpuhtaudet voivat estää lasitteen tarttumisen ja aiheuttaa lasitteen ns. kuroutumista.
- Lasite sekoitetaan perusteellisesti (noin 2-5 min), jotta lasiteliete on täysin tasalaatuista. Jos lasitetaan pitkään, lasite sekoitetaan välillä uudelleen, koska lasitemassa painuu hiljalleen pohjaan.
- Lasite on esineen pintaan kuivuessaan jauhemaista. Käsittele lasitettua esinettä käsineet kädessä, vältä turhaa käsittelyä.
- Lasitteen lopullinen paksuus tulee olla karkeasti noin 1-3 mm, lasitteesta riippuen. Voit tarkistaa paksuuden esim. tekemällä lasitepintaan pienen viillon piikillä.
Lasittaminen jauhelasitteilla: Upottaminen
- Upotuksen kesto voi lasitteesta riippuen vaihdella noin 2-6 sekunnin välillä. Pajalla sopiva upotusaika on merkitty ämpäreihin. Tällöin tulos pitäisi vastata testipalaa. Lyhyemmällä/pidemmällä upotuksella tulos saattaa muuttua.
- Lasituksen tulisi kuivua kohtalaisen nopeasti, noin 5-10 sekunnin sisällä. Jos kuivuminen kestää paljon tätä pidempään, on kerros todennäköisesti liian paksu.
- Upotuksen pituudella voidaan vaikuttaa lasitekerroksen paksuuteen. Myös esineen huokoisuus (raakapoltto) ja lasitteen paksuus vaikuttavat lopputulokseen.
- Tasainen lopputulos edellyttää, että esineen jokainen osa on ollut upotettuna yhtä pitkään. Huomioi tämä kun suunnittelet miten upotat työn lasitteeseen. Esimerkiksi kuppia lasitettaessa aloita upotus toisesta reunasta, pyöräytä kuppia lasitteessa niin että ensin upotettu osa nousee lasitteesta ensin.
- Lautasen voi lasittaa upottamalla ensin toinen puoli ja pienen kuivahtamisen jälkeen toinen puoli. Sauma jää todennäköisesti näkyviin, riippuen käytettävästä lasitteesta.
Lasittaminen jauhelasitteilla: Kaataminen
- Kaatamistekniikkaa käytetään, jos esinettä ei voi upottaa tai esim. kupin sisäpuoli halutaan lasittaa eri lasitteella
- Sisäpuoli lasitetaan yleensä ensin, jotta lasitettua pintaa tarvitsee käsitellä mahdollisimman vähän
- Esineen sisäpuolta lasitettaessa, lasite ensin kaadetaan esim. kulhoon, jonka jälkeen kulhoa pyöritetään käsissä rauhallisesti ja samalla kallistetaan niin, että lasite vähitelleen valuu ulos.
- Ison esineen voi lasittaa asettamalla sen ritilän päälle, joka on asetettu vadin päälle. Lasitetta kaadetaan rauhallisesti ja tasaisesti esinettä kiertäen, niin että jokaiseen kohtaan tulee noin 3 kerrosta lasitetta. Kaavi lasite vadista takaisin ämpäriin nuolijalla.
- Dippilasitteita voi lisätä myös sivelemällä. Lasitteessa on kuitenkin paljon vettä, minkä aiheuttaa lasitteen kuivumisen esineen pintaan hyvin nopeasti. Tasaisen jälkeen aikaansaaminen voi olla siis dippilasitteella haastavaa.
- Jos jotain kohtaa ei haluta lasittaa, esim. esineen pohja, voi sen käsitellä ennen lasittamista pajan kuivavahalla.Vaha levitetään siveltimellä ja annetaan kuivahtaa ennen lasittamista. Vaha palaa poltossa pois. Sivellin pestään saippualla.
- Usein jauhelasitteilla lasitettaessa voidaan samassa esineessä joutua käyttämään montaa eri tekniikkaa. Siksi on tärkeää ennen lasittamista suunnitella, kuinka lasittamisen haluaa toteuttaa.
Esineen viimeistely lasituspolttoa varten
- Lasitevalumia voidaan korjata varovasti veitsellä valumaa tai paksua kohtaa ohentaen. Lasituspihtien jäljet voi kevyesti tasoittaa sormella. Korjaa lasituspintaa vasta kun lasite on täysin kuivunut. Tee korjaukset pesualtaalla tai vesiastian päällä. Lasitejauhe leviää herkästi hengitysilmaan. Jos joudut korjaamaan lasitetta paljon, käytä hengityssuojaa.
- Älä hiero tarpeettomasti lasitettua pintaa, koska lasitejauhe leviää herkästi ilmaan. Lasitejauhe on hengitettynä terveydelle vahingollista.
- Esineen pohja tulee puhdistaa perusteellisesti märällä sienellä lasitejäämistä, jotta esine ei sula kiinni uunilevyyn tai alustaan. Huomioi myös, että usein lasitekerros on paksumpi alareunassa. Ohenna sitä tarvittaessa, että lasiten ei valu ja sula kiinni alustaan.
- Esineen alareunaan tulee jättää vähintään 1mm valumisvara lasitteesta riippuen.
- Jos lasitetta on paksusti tai käytetään lasitteita kerroksittain, tulee valumavaraa olla enemmän. Esineet asetellaan uunilevylle niin, että lasitetut pinnat eivät koske toisiinsa.
Sivellinlasitteet
- Sivellinlasitteet ovat käyttövalmiita lasitteita, joita käytetään raakapoltettuun esineeseen. Muodostaa lasisen, vedenkestävän pinnan. Lasitteen koostumus on optimoitu sivelyyn ja on liian paksua dipattavaksi tai kaadettavaksi.
- Sivellinlasitteet eivät ole yhtä pölyäviä kuivuessaan kuin jauhelasitteet ja kestävät paremmin käsittelyä.
- Sivellinlasite sekoitetaan perusteellisesti esim. lusikalla tai vispilällä.
- Kerroksia sivellään yksi tasainen ja reiluhko kerros kerrallaan ja annetaan aina kuivua välissä. Kerroksia laitetaan lasitteesta riippuen yleensä 2-4. Sopiva kerrosmäärä on merkitty pajan lasitteisiin. Ohuempi tai paksumpi kerros vaikuttaa lopputulokseen.
- Sivellinlasitteet leviävät kohtalaisen tasaisesti. Jos tavoitteena on täysin tasainen jälki, kerrosten sively vuorotellen eri suuntiin vähentää mahdollisten siveltimen jälkien näkymistä lopputuloksessa.
- Esineen sisäpuoli kannattaa lasittaa ensin, jotta lasitettua pintaa tarvitsee käsitellä mahdollisimman vähän.
- Puhdista lasitepurkin reunat kostealla sienellä käytön jälkeen.
Jauhe- ja sivellinlasitteilla koristelu
- Jauhelasitteilla voi kuvioida esinettä käyttämällä samassa esineessä useita tekniikoita: upota, kaada, ruiskuta, roiski tai käytä vahoja.
- Sivellinlasitteita käytettäessä kuviointimahdollisuudet ovat laajat: erivärisiä lasitekerroksia tai kuvioita voi helposti sivellä päällekkäin, lomittain, pisteinä, viivoina jne.
- Jos esine upotetaan kahteen eri lasitteeseen, tulee upotukset olla lyhyempiä, jotta lasitekerros ei tule liian paksuksi. Liian paksu kerros yleensä halkeilee kuivuessaan. Kerrostettaessa on myös hyvä muistaa, että lasitteet saattavat valua paljonkin, joten valumiselle on jätettävä riittävästi tilaa.
- Kun käytetään eri lasitteita erilaisilla tekniikoilla samassa esineessä, on tärkeää pitää mielessä kuinka monta kerrosta lasitetta missäkin kohtaa esinettä on.
Engobet eli savilietevärit
- Engobet ovat värjättyä savilitettä, eivätkä muodosta lasista pintaa. Engobe on paras käyttää nahkakuivaan saveen, mutta voidaan ohuempana kerroksena laittaa myös raakapoltettuun pintaan.
- Enbobet eivät ns. elä poltossa vaan väri on tasainen ja saven värin peittävä. Engobet eivät valu.
- Sekoita väri tasaiseksi ennen käyttöä. Pajalla on sekä Varnian (valk. kansi) että Kerasilin (pun. kansi) engobeja. Varnian värit ovat koostumukseltaan ohuempia ja niitä voi laittaa 3 kerrosta, Kerasilin ovat hieman paksumpia ja niitä voi riittää 2 kerrosta. Kerrosten annetaan kuivua välissä.
- Jotta esine on elintarvikekelpoinen ja vedenpitävä, tulee engoben päälle laittaa väritön lasite raakapolton jälkeen. Väritön lasite myös vahvistaa sävyjä.
- Engobeja voidaan lisätä siveltimellä, sienellä tai palloruiskulla. Engobe ei tartu/sula raakapoltossa, joten esineet voivat olla myös päällekkäin.
- Puhdista purkin reunat kostealla sienellä käytön jälkeen.
Lasitteen elintarviketurvallisuus
- Lasitteen käyttöturvallisuustiedotteesta selviää soveltuuko lasite elintarvikekäyttöön.
- Lasitepurkissa on yleensä merkintä elintarvikekelpoisuudesta. Joillain lasitemerkeillä merkintä on purkissa vain jos lasite ei ole elintarvikekelpoinen.
- Ruuan tai juoman kanssa käytettävän astian sisäpinnan tulee olla kiiltävä tai puolimatta ja ehjä, erityisesti jos käytetään kuumia tai happamia elintarvikkeita.
- Pajan lasitteisiin on merkitty, jos lasite ei sovellu elintarvikekäyttöön.